מה חשוב לדעת על אוכל של כלבים?

קודם כל הדבר הכי חשוב לאיכות החיים של הכלב שלנו, הוא סוג היחס שהוא יקבל מאיתנו, כלבים זקוקים לחברה שלנו, הם צריכים לקבל מאיתנו חום ואהבה, ליטופים, הצבת גבולות וחינוך ושנאפשר להם לפרוק אנרגיה, לשחק, לרוץ ולטייל. 

אחרי שוידאנו שהם מקבלים את הזמן והיחס שמגיע להם, מגיע המרכיב השני בחשיבותו שמשפיע על איכות החיים של הכלב והוא כמובן האוכל. רוב סוגי הכלבים לא מגוונים הרבה בתזונה שלהם, חלקם יקבלו שאריות אבל החלק הגדול מקבל בעיקר את המזון היבש לכלבים שקונים בחנות החיות.

כדי לדעת איך לבחור את המזון הטוב והמשתלם ביותר מבין עשרות הסוגים שמוכרים בישראל, צריך לדעת איך לנתח את הנתונים על השק ולזהות מוקשים שונים וטריקים. אנימל שופ רשמו לנו כמה טיפים לבחירת המזון. 

תחנה ראשונה – רשימת הרכיבים

כמו באוכל לבני אדם, רשימת הרכיבים מתחילה ברכיב ממנו יש הכי הרבה ומסתיימת ברכיב ממנו יש הכי מעט. תמיד נרצה לתת לכלב מזון שהרכיב הראשון שלו הוא מקור חלבון מן החי כאשר הנפוצים עוף, דגים וסוגי בשר אחרים. 

גוף הכלב פשוט מותאם ובנוי לצרוך כמות גבוהה של אנרגיה וקלוריות מחלבון מן החי, חלבון כזה מכיל חומצות אמינו שבונות את רקמות השריר של הכלב, הוא משפר את קצב חילוף החומרים ומאפשר שמירה על משקל גוף בריא. בשר או דגים הם הרכיבים הכי חשובים במזון וגם נחשבים לחומר גלם יקר.

סוגי מקורות החלבון

ישנם כמה רמות של מקורות חלבון מן החי, הרמה הכי גבוה היא בשר טרי, בשר טרי הוא הכי יקר והכי מסובך לשינוע, כדי לשלב בשר טרי במזון, מגדל הבשר צריך להיות יחסית קרוב למפעל היצור של המזון, הקרבה הגיאוגרפית מסבכת מאוד את שרשרת הלוגיסטיקה, הבשר צריך להיות בקירור ולא יכול להיות מאוחסן בתחנות ביניים.

לכן בשר או דגים טריים נחשבים ליקרים ולנדירים ביותר אך יש להם יתרונות גדולים, חומרי גלם טריים לא מאבדים מהערכים התזונתיים שלהם בגלל שהם עובדים פחות תהליכי עיבוד תעשייתיים.

ברמה השניה בטיבה נמצא הבשר המיובש, בשר מיובש עובד תהליך של מיצוי נוזלים שמאריך את אורך חיי המדף שלו ומאפשר לו לעבור מרחקים גדולים יותר עד שיגיע למפעל היצור של המזון. בשר מיובש נחשב גם הוא ליחסית לא מעובד, ניתן לזהות את המקור שלו ואת האיכות שלו והערכים התזונתיים שלו נפגעים בצורה מועטה בתהליך הייבוש. 

ברמה השלישית נמצא קמח הבשר, קמח הבשר הוא מוצר מאוד מעובד, בחלק מן הפעמים מדובר בקמח שהופק משאריות של תעשיית הבשר שאם לא היה מגיע למזון לבעלי חיים, היה פשוט נזרק. היתרון שלו הוא שהוא זול ונוח להובלה ואחסנה, עם חיי מדף ארוכים.

ישנם איכויות שונות של קמח בשר אך קשה לדעת מאוד מה טיבו לפי קריאת תווית המזון, המותגים היותר איכותיים ידעו לשלב קמח בשר ברמה גבוה יותר.

סוגי הפחמימות

אחרי שמצאנו את מקור החלבון במזון, צריך לבדוק מאיפה מגיעות הפחמימות, כלבים כלל לא צריכים כמות גבוהה של פחמימה בתזונה ועדיף לתת להם פחמימות מורכבות שמתפרקות לאט בגוף על פני פחמימות פשוטות שמתפרקות מהר.

בעבר כמעט כל מזונות הכלבים הכילו תירס או אורז, שהם מקור לפחמימה פשוטה וזולה (לאורז יש יתרונות כאשר מדובר בכלבים עם קיבה רגישה). התירס הוא מקור הפחמימה הזול ביותר והוא נמצא גם במזונות ג'אנק פוד רבים של בני אדם. 

שימוש בפחמימות זולות מנפח את משקל השק וגורם לכך שנראה שקיבלתם כמות מזון גדולה אך האיכות שלו לא תמיד טובה. פחמימות פשוטות וזולות עלולות לגרום לכלב לעלייה לא רצויה במשקל ולהשפיע על הבריאות שלו בטווח הארוך. 

ישנם מקורות פחמימה מורכבים כמו שיבולת שועל, דגנים מלאים וקטניות, אלו מתפרקים בגוף הכלב לאט יותר ולא מעמיסים סוכר על מערכת העיכול והדם. 

חשוב להתאים את המזון לגיל הכלב ולמצב הגופני שלו

כלבים משתנים במהלך חייהם ולכן הם צריכים לשנות מדי פעם גם את סוף המזון, עד גיל שנה מומלץ לתת מזון גורים ולאחר מכן מזון לכלבים בוגרים. אם הכלב שלכם רזה, הוא צריך מזון שיהיה עשיר יותר בחלבון ובשומן. אם הכלב שלכם שמן, הוא צריך מזון לייט מופחת שומן וכמובן גם להוסיף פעילות גופנית. 

כלבה שמניקה צריכה תוספת של קלוריות על מנת לתמוך בייצור החלב ולכן ניתן לה אוכל לכלבים פעילים או מזון לגורים. אלו הם המצבים העיקרים אך כמובן שיש ניואנסים נוספים.

כמובן שכל זה לא משנה אם הכלב לא נוגע באוכל שלו, אז חשוב למצוא מזון שהוא נהנה ממנו ואוכל אותו בהנאה.

צוות כלב נבון

אודות כותב המאמר

התוכן באתר כלב נבון נכתב על ידי כותבים ואנשי מקצוע מומחים בגזעי הכלבים השונים. התוכן בא להעניק ידע רחב בתחום הכלבים, כדי שכל מי שמחפש כלב יוכל למצוא את הסוג המושלם בשבילו. אתם מוזמנים לקרוא עוד עלינו בעמוד האודות שלנו.