היתרון בשימוש בכלבים בטיפולי קלינאות תקשורת

"הכלב הוא חברו הטוב של האדם" זה לא סתם ביטוי של חיבה לחברים הפרוותיים שלנו. למעשה, נוכחות של כלב בחיינו יכולה להיות בעלת השפעה משמעותית יותר מאשר רק כיף ושעשוע. 

אחד המחקרים גילה את היתרונות המדהימים של כלב טיפולי ככלי לסיוע לילדים המתמודדים עם בעיות רגשיות, חברתיות ותקשורתיות, בעיות הנמצאות תחת המטרייה של לימודי קלינאות תקשורת.

המחקר שהשתמש בכלבי סיוע כדרך לטיפול בילדים הסובלים מקשיים בדיבור (תופעה שכיחה בילדים בגילאים השונים), הוכיח שהכלב הטיפולי משפר בהצלחה את מיומנויות התקשורת של המטופלים, בין אם הם סובלים מלקות דיבור קלה או מבעיות התפתחויות כמו דיספזיה (dysphasia).

כלבים טיפוליים ודיספזיה התפתחותית

דיספזיה התפתחותית – DD (Developmental Dysphasia), היא אחת הלקויות השכיחות בדיבור. הפרעה זו מגבילה את יכולתו של הילד להפוך מחשבות למילים מובנות, לבטא צלילים ולתקשר היטב.

במחקר שהשווה בין השפעת הטיפול בדיבור בעזרת כלבים, לבין השפעת הריפוי בדיבור המסורתי –על ילדים שאובחנו עם DD, ניסה לקבוע אם העזרה שמציעה נוכחות של כלב טיפולי לצד קלינאי התקשורת, תשפר את התוצאות. הניסוי, שבמהלכו נפגשו ילדים עם כלבים טיפוליים, הראה תוצאות מבטיחות ופוטנציאל גדול לשיפור שיטות הטיפול המסורתיות. 

ילדים עם DD נאבקים גם בקושי להתחבר חברתית לחבריהם. השימוש בכלבים טיפוליים הוכיח שהכלבים מסוגלים לסייע לילדים להיפתח, להתמודד עם בעיותיהם בביטחון רב יותר, ולשפר את המוטיבציה שלהם להתמודד עם בעיות תקשורת. שיפורים אלה מהווים צעד ענק לקראת איכות חיים טובה יותר.

משמעות הכלבים הטיפוליים בסיוע ללקויות דיבור הקשורות לאוטיזם

אחד האתגרים האופייניים לאנשים עם אוטיזם קשור לבעיות תקשורת. בין אם לקות הדיבור קשורה לסיבות רגשיות, חברתיות או פיזיות, אצל ילדים עם אוטיזם הלקות יכולה להשתנות ממצבי גמגום קל למצבים חמורים יותר כמו אילמות סלקטיבית.

חלק גדול מהילדים עם אוטיזם מתקשים בהבנת סמלים ומילים בהקשר אחר. חלקם, המאותגרים חברתית ורגשית, מפתחים לעתים קרובות מנגנוני הגנה כמו דיבור רובוטי, קשקוש מכוון, או מציאת נחמה בהדהוד (echolalia) וחזרה על מילותיהם של אנשים אחרים בזמן שאלה נאמרות.

טיפול של קלינאי תקשורת הנעזר בכלבים, הוכיח את עצמו כיעיל מאוד בסיוע לילדים על הרצף האוטיסטי, בין אם בנוכחות קלינאי תקשורת מוסמך, ובין אם בהצבת הכלב הטיפולי בבית המשפחה של הילד האוטיסט, למשך זמן מה. טיפולים אלה גרמו: 

  • לירידה בבעיות ההתנהגותיות (כמו התקפי זעם, חוסר שקט וחרדה)
  • שיפור הריכוז
  • שיפור ההיענות להוראות ההורים או המטפל

תוצאות אלה מגבירות משמעותית את סיכוייו של הילד להתקדם בהדרגה, ולמצוא ביעילות רבה יותר שיטות תקשורת חלופיות.

נוכחות של כלב טיפולי מרגיעה את הילד הלחוץ מתהליך הטיפול ומספקת לו תמיכה רגשית. לכלבים יש השפעה מרגיעה על ילדים מודאגים או חרדים, וזו מתבטאת בהפחתת הבידוד ובשיפור המעורבות, כושר המיקוד ומצב הרוח של הילד.

תפקידו של הכלב בתקשורת מוצלחת – מוטיבציה, ביטחון עצמי ורוגע

ילדים המתקשים להביע במילים את הרגשות והמחשבות שלהם, עשויים לסבול מבעיה רגשית בסיסית. הלחץ והמאמצים הכואבים לתקשר כראוי, מתחילים לעורר בהדרגה בעיות אחרות, כולל:

  • חוסר ביטחון עצמי
  • חוסר מוטיבציה
  • אי נכונות להתרועע ולבנות מערכות יחסים משמעותיים

כלבים טיפוליים מאומנים לספק תמיכה רגשית לילד המבטא תחושה שהוא נסער ובודד. הכלב הטיפולי משפיע על קצב הלב ולחץ הדם של ילדים שעסוקים בפעילויות קוגניטיביות כמו למידה וקריאה. נוכחותו של הכלב הידידותי נמצאה קשורה לדופק נמוך וללחץ דם נורמלי, מה שמצדם גרמו לילדים להיות אסרטיביים ופתוחים יותר לתקשורת.

מעורבותו של הכלב בהליך הטיפולי מאפשרת לילדים לחוש שהם נמצאים באווירה חיובית ובסביבה בטוחה, שבה הם לא חוששים להביע את הצרכים והדעות שלהם.

צוות כלב נבון

אודות כותב המאמר

התוכן באתר כלב נבון נכתב על ידי כותבים ואנשי מקצוע מומחים בגזעי הכלבים השונים. התוכן בא להעניק ידע רחב בתחום הכלבים, כדי שכל מי שמחפש כלב יוכל למצוא את הסוג המושלם בשבילו. אתם מוזמנים לקרוא עוד עלינו בעמוד האודות שלנו.